Χαίρομαι που πρόλαβα ν’ απολαύσω τη σπουδαία έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, όπου εξήντα οκτώ έργα του Πικάσο, συγκεντρωμένα από μουσεία και συλλογές του εξωτερικού στέκονται δίπλα-δίπλα με εξήντα επτά αρχαιότητες από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τον 3ο αιώνα μ.Χ. σε ένα μοναδικό διάλογο μεταξύ της αρχαίας ελληνικής και της μοντέρνας τέχνης.

Η επιρροή της αρχαιότητας στα έργα του Πάμπλο Πικάσο

Βλέποντας τα εκθέματα νιώθουμε την παθιασμένη επιρροή που η ελληνική μυθολογία είχε στην φαντασία του μεγάλου ζωγράφου!!

Ο κόσμος σχηματίζει ουρές για να ζήσει την εμπειρία όπου στην είσοδο της έκθεσης μας υποδέχεται μια τεράστια φωτογραφία του Πικάσο με τη μάσκα του Μινώταυρου.

Ο συμβολισμός της μάσκας

Με αυτόν τον συμβολισμό της μάσκας και της απόστασης από τον πραγματικό εαυτό, ο καλλιτέχνης επιβεβαιώνει την ανάγκη κατασκευής μιας «μάσκας», μιας ψεύτικης εικόνας που θέλουμε οι άνθρωποι να προβάλουμε αλλά δεν ανταποκρίνεται στον πραγματικό μας εαυτό.

Την πρωτότυπη αυτή έκθεση, επιμελήθηκε ο Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Καθηγητής Ν. Χρ. Σταμπολίδης και ο Ιστορικός Τέχνης Olivier Berggruen.

Προλαβαίνετε να τη χαρείτε μέχρι τις 20 Οκτωβρίου!

Άννα Δρούζα

Γενικές Πληροφορίες για την Έκθεση

Η έκθεση «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός» που έχει φτάσει τους 25.000 επισκέπτες, οργανώθηκε στο πλαίσιο της σειράς εκθέσεων «Θεϊκοί Διάλογοι» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και κέρδισε τις εντυπώσεις των επισκεπτών, χάρη στον ζωντανό και πρωτότυπο διάλογο ανάμεσα σε 68 σπάνια κεραμικά και σχέδια του Πικάσο με πτηνά, τετράποδα και θαλάσσια όντα, ανθρώπινες μορφές, μυθολογικά ή μειξογενή όντα (Κένταυρος-Μινώταυρος) και άλλα έργα εμπνευσμένα από αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες, «συνομιλούν» θεματικά με 67 αρχαιότητες, δημιουργώντας έναν ακόμη  «Θεϊκό Διάλογο» μεταξύ της αρχαίας ελληνικής και της μοντέρνας τέχνης.

Τα πικασικά έργα-σχέδια και κεραμικά από την καλλιτεχνική δημιουργία του Πικάσο από τη δεκαετία του 1920 έως τη δεκαετία του 1960- προέρχονται από ιδρύματα, μουσεία και συλλογές του εξωτερικού, όπως η FABA – Fundación Almine y Bernard Ruiz-Picasso para el Arte, το  Musée Νational Picasso-Paris, το Musée Picasso Antibes, το Museo Picasso Μálaga,, το Museum Berggruen στο Βερολίνο, καθώς και ιδιωτικές συλλογές. Τα έργα της αρχαιότητας προέρχονται από 15 συνολικά ελληνικά μουσεία και συλλογές, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα Αρχαιολογικά Μουσεία Αρχαίας Αγοράς, Αγίου Νικολάου, Δήλου, Ερέτριας, Ηρακλείου, Θηβών, Μαραθώνα, Πάρου, Πατρών, Χανίων, Χώρας Μεσσηνίας, το Κυπριακό Μουσείο, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank. Πρόκειται για γλυπτά, κεραμικά και χάλκινα που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς χρόνους (περ. 3200 π.Χ. το παλαιότερο) έως και την Ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο (μέσα 3ου αι. μ.Χ. το νεότερο).

picasso kai arxaiotita

Ο μεγάλος καλλιτέχνης του 20ού αιώνα, έχει δημιουργήσει μοναδικά έργα ζωγραφικής, αλλά λίγοι γνωρίζουν από κοντά το σχεδιαστικό του έργο καθώς και τα κεραμικά του δημιουργήματα. Ένα συνδυασμό που συνδέεται με την αρχαιότητα και εμπνέεται σε μεγάλο βαθμό από έργα του κρητομηκυναϊκού και του ελληνικού κόσμου και γενικότερα από τους πολιτισμούς της λεκάνης της Μεσογείου. Η έκθεση αποκαλύπτει έναν ολόκληρο κόσμο που φέρνει μέσα του ο καλλιτέχνης, όχι απαραίτητα από αρχαιότητες που είδε ο ίδιος στις αρχαίες πατρίδες της Μεσογείου, αλλά μέσα στα Μουσεία της Ευρώπης, σε βιβλία που διάβαζε ή κατά τις συναναστροφές του με τον
Kριστιάν Ζερβός ή τον Jean Cocteau.

Διευρυμένο ωράριο λειτουργίας
  • Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή: 10.00-20.00,
  • Τέταρτη, Σάββατο: 10.00-17.00
  • Κυριακή: 11.00-17.00
  • Τρίτη: Κλειστά
Ξεναγήσεις
  • κάθε Πέμπτη στις 18.30
  • κάθε Σάββατο στις 14.30
  •  κάθε Κυριακή στις 12.30 & 14.30

Πάρτε μια ιδέα της έκθεσης από τις παρακάτω φωτογραφίες:

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Γιατί αξίζει να επισκεφτείς και εσύ το νέο Μουσείο Γουλανδρή!

Ένα νέο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης ανοίγει σε λίγες μέρες στο Κέντρο της Αθήνας!

«Χίτλερ εναντίον Πικάσο και των άλλων» του Claudio Poli





Source link