Η νέα BMW X6 συνδυάζει την ευελιξία και προσαρμοστικότητα ενός SAV με τη γοητεία ενός coupe. Η 3η γενιά X6 υιοθετεί μία καθαρή, αποκλειστική σχεδιαστική φιλοσοφία που αναδεικνύει την επιβλητική και γεμάτη αυτοπεποίθηση παρουσία της.

Η προηγμένη τεχνολογία κινητήρα και πλαισίου συνδυάζεται με πλούτο καινοτομιών υπέρ μιας σπορ και ταυτόχρονα πολυτελούς οδηγικής εμπειρίας. Όπως η προκάτοχός της, η νέα X6 θα παράγεται στις ΗΠΑ στο εργοστάσιο του BMW Group στο Spartanburg. Το λανσάρισμα στην αγορά θα γίνει το Νοέμβριο του 2019.

Μεγαλύτερες διαστάσεις

Η νέα X6 έχει αυξηθεί κατά 26 χλστ σε μήκος από το προηγούμενο μοντέλο (στα 4.935 χλστ) και κατά 15 χλστ σε πλάτος (στα 2.004 χλστ). Τώρα είναι κατά 6 χλστ χαμηλότερη (στα 1.696 χλστ) και συνδυάζει έντονες, δυναμικές αναλογίες με γραμμωμένο αμάξωμα. Το μεταξόνιο του αυτοκινήτου έχει αυξηθεί κατά 42 χλστ στα 2.975 χλστ.

Εμφάνιση

Η μεγάλη, απέριττη μάσκα είναι το πιο εντυπωσιακό στοιχείο στη φυσιογνωμία της, με τα εξωτερικά άκρα της να εφάπτονται τους προβολείς υπό συγκεκριμένη γωνία. Η νέα X6 διατίθεται για πρώτη φορά προαιρετικά με μία φωτιζόμενη μάσκα, που αναδεικνύει το συνολικό στυλ με μία νότα αποκλειστικότητας.

Ο φωτισμός ενεργοποιείται με το άνοιγμα ή το κλείσιμο του αυτοκινήτου, αλλά ο οδηγός μπορεί να τον διαχειριστεί και ανεξάρτητα. Η λειτουργία φωτισμού της μάσκας είναι διαθέσιμη και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Αποκάλυψη για τη νέα BMW X6 – Newsbeast

Με το προαιρετικό  BMW Laserlight με προβολείς Adaptive LED, ένας προβολέας Laserlight με Selective Beam βελτιστοποιεί την αντιθαμβωτική λειτουργία της μεγάλης σκάλας, της οποίας η εμβέλεια αυξάνεται σε περίπου 500 μ. Το Laserlight μπορεί να αναγνωρίζεται από τα μπλε στοιχεία σχήματος X στους δίδυμους προβολείς που αποτελούν και στοιχείο ταυτότητας της μάρκας. Στα πλευρικά τμήματα της νέας X6 διακρίνουμε τις γνώριμες αναλογίες, μία ζωηρή χαρακτηριστική γραμμή και μία δυναμική γραμμή οροφής. Ζάντες αλουμινίου 19” προσφέρονται στάνταρ, ενώ άλλες εκδόσεις ζαντών, σε διαστάσεις 20 – 22” διατίθενται προαιρετικά. Η X6 M50i και η X6 M50d εφοδιάζονται στάνταρ με ζάντες αλουμινίου 21”.

Η νέα X6 διατίθεται από το λανσάρισμα σε εκδόσεις xLine και M Sport, πέραν της στάνταρ έκδοσης. Οι δύο εκδόσεις εξοπλισμού φέρουν τα δικά τους ιδιαίτερα, σχεδιαστικά χαρακτηριστικά.

Εσωτερικό

Το εσωτερικό της X6 δημιουργήθηκε με γνώμονα μία αποκλειστική και δυναμική οδηγική εμπειρία. Καθαρές δομές χαρίζουν στην καμπίνα μία σύγχρονη και σπορ εμφάνιση.

Αποκάλυψη για τη νέα BMW X6 – Newsbeast

Η σχεδίαση του cockpit, μαζί με τη νέα διάταξη και σχεδίαση των στοιχείων ελέγχου, ενσαρκώνει μία αναθεωρημένη εκδοχή της γνωστής οδηγοκεντρικής προσέγγισης της BMW. Η νέα X6 διατίθεται στάνταρ με δερμάτινη επένδυση Vernasca.

Το εσωτερικό προσφέρει υψηλό επίπεδο μεταβλητότητας, χάρη στις διαιρούμενες (40:20:40) πλάτες των πίσω καθισμάτων που μπορούν να αναδιπλώνονται για αύξηση της χωρητικότητας του χώρου αποσκευών από 580 στα 1.530 λίτρα.

Αποκάλυψη για τη νέα BMW X6 – Newsbeast

Στη λίστα προαιρετικού εξοπλισμού ξεχωρίζουν τα πολυλειτουργικά καθίσματα με λειτουργία μασάζ για τον οδηγό και το συνοδηγό,  το αυτόματο σύστημα ελέγχου κλιματισμού τεσσάρων ζωνών, οι θερμοηλεκτρικές ποτηροθήκες, η χρήση κρυστάλλινων στοιχείων σε ορισμένα χειριστήρια, η πανοραμική κρυστάλλινη ηλιοροφή  Sky Lounge, το πακέτο Ambient Air για αρωματισμό εσωτερικού και το Ηχοσύστημα Bowers & Wilkins Diamond +   3 D Surround.

Αποκάλυψη για τη νέα BMW X6 – Newsbeast

Κινητήρες- Κιβώτιο

Η γκάμα κινητήρων που διατίθεται για τη νέα X6 στο λανσάρισμά της περιλαμβάνει δύο βενζινοκινητήρες και δύο εκδόσεις diesel τελευταίας γενιάς. Στην κορυφή της γκάμας βρίσκεται μία BMW M με νέο βενζινοκινητήρα V8 530 ίππων. Η X6 M50i πλαισιώνεται από την X6 M50d με 6κύλινδρο σε σειρά κινητήρα diesel 400 ίππων και ένα κουαρτέτο υπερσυμπιεστών.

Ένας straight-six βενζινοκινητήρας με ισχύ 340 ίππων κινεί την X6 xDrive40i, ενώ η X6 xDrive30d, χρησιμοποιεί έναν 6κύλινδρο σε σειρά κινητήρα diesel με 265 ίππους. Όλες οι εκδόσεις πληρούν τις απαιτήσεις του προτύπου εκπομπών ρύπων EU6d-TEMP. Το σύστημα εξαγωγής M Sport (στάνταρ και στα δύο M μοντέλα) διατίθεται προαιρετικά για τις υπόλοιπες εκδόσεις της X6 ή ως εξοπλισμός του πακέτου M Sport, και χαρίζει μία μοναδική χροιά ήχου από την εξάτμιση.

Όλα τα νέα μοντέλα X6 διατίθενται στάνταρ με ένα 8τάχυτο κιβώτιο Steptronic, ενώ το ευφυές σύστημα τετρακίνησης μεγιστοποιεί την πρόσφυση, την ευελιξία και την κατευθυντική ευστάθεια. Η τελευταία γενιά του συστήματος xDrive κατανέμει και πάλι τη ροπή μεταξύ εμπρός και πίσω τροχών μεταβαλλόμενα, και ανάλογα με τις εκάστοτε απαιτήσεις, με την διαφορά ότι, τώρα λειτουργεί με μεγαλύτερη ταχύτητα και ακρίβεια. Σε περιπτώσεις που δεν απαιτείται μετάδοση σε όλους τους τροχούς, η κίνηση μπορεί να κατανέμεται αποκλειστικά στους πίσω τροχούς για μείωση της κατανάλωσης. Το σύστημα xDrive εξακολουθεί να δίνει έμφαση (μεταφέροντας περισσότερη ροπή) στους πίσω τροχούς, κυρίως σε περιπτώσεις δυναμικής οδήγησης. Οι σπορ ικανότητες του αυτοκινήτου ενισχύονται από το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο μπλοκέ διαφορικό Μ στον πίσω άξονα, που διατίθεται στο πλαίσιο της έκδοσης M Sport ή σε συνδυασμό με το προαιρετικό πακέτο xOffroad.

Πλαίσιο-Ανάρτηση

Τέλεια ρυθμισμένα συστήματα πλαισίου βελτιώνουν τη σπορ απόκριση, τα επίπεδο άνεσης και τη συμπεριφορά σε συνθήκες off – road .

Η εμπρός ανάρτηση με διπλά ψαλίδια και η πίσω ανάρτηση πέντε συνδέσμων, χαρίζουν στη νέα X6 την ιδανική διάταξη για δυναμική συμπεριφορά και οδηγική άνεση στο δρόμο, αλλά και μεγάλη πρόσφυση σε συνθήκες εκτός δρόμου. Σύστημα Dynamic Damper Control περιλαμβάνεται στάνταρ, ενώ ανάρτηση Adaptive M Professional με ενεργές αντιστρεπτικές δοκούς και Integral Active Steering χαρίζουν εξαιρετική ευελιξία και δυναμικές ικανότητες.

Η νέα X6 διατίθεται επίσης με αερανάρτηση δύο αξόνων με αυτόματο σύστημα ρύθμισης ύψους. Το ύψος του αυτοκινήτου μπορεί να μεταβάλλεται πιέζοντας ένα διακόπτη στο cockpit μέχρι 80 χλστ το μέγιστο. Ένα πακέτο off-road διατίθεται για όλες τις εκδόσεις με εξαίρεση τις X6 M50i και X6 M50d. Αυτό επιτρέπει στον οδηγό να επιλέξει από τέσσερα προγράμματα που βελτιστοποιούν την πορεία στο χιόνι, την άμμο, το χώμα και τις πέτρες, αντίστοιχα. Πιέζοντας ένα μπουτόν, ο οδηγός μπορεί επίσης να ενεργοποιήσει τις ιδανικές ρυθμίσεις για το ύψος του οχήματος, το σύστημα xDrive, την απόκριση του γκαζιού, τον έλεγχο του κιβωτίου ταχυτήτων και τις διορθωτικές παρεμβάσεις του συστήματος DSC.

Συστήματα υποστήριξης οδηγού

Μία εκτεταμένη σειρά στάνταρ και προαιρετικών συστημάτων υποστήριξης οδηγού καθιστούν την X6 ένα άκρως πρωτοποριακό Sports Activity Coupe. Αναβαθμισμένα με την προσθήκη χιλιάδων νέων λειτουργιών, τα συστήματα κάνουν τη διαφορά στην άνεση και την ασφάλεια. Ο στάνταρ εξοπλισμός περιλαμβάνει, Cruise Control με λειτουργία πέδησης και Προειδοποίηση Σύγκρουσης & Πεζού (Collision & Pedestrian Warning) με City Braking, που προειδοποιεί τον οδηγό και σε περίπτωση ανίχνευσης δικυκλιστή. Το σύστημα Active Cruise Control με λειτουργία Stop & Go διατίθεται προαιρετικά.

Αποκάλυψη για τη νέα BMW X6 – Newsbeast

Το Driving Assistant Professional περιλαμβάνεται επίσης στη λίστα προαιρετικού εξοπλισμού. Αυτό το ολοκληρωμένο πακέτο τεχνολογιών βελτίωσης ασφάλειας και άνεσης περιλαμβάνει συστήματα υποβοήθησης διεύθυνσης και ελέγχου λωρίδας κυκλοφορίας ( lane control assistant ) με Traffic jam assistant και lane keeping assistant με ενεργή προστασία από πλευρικές συγκρούσεις. Το Evasion Assistant είναι ένα ακόμα στοιχείο του Driving Assistant Professional, όπως και η προειδοποίηση πίσω σύγκρουσης, η προειδοποίηση προτεραιότητας στο δρόμο και τα συστήματα προειδοποίησης λάθους κατεύθυνσης στον αυτοκινητόδρομο, διασταυρούμενης κυκλοφορίας (crossing traffic warning), αλλαγής λωρίδας (Lane Change Warning) και υποβοήθησης φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης (Emergency Stop Assistant). Το καινοτόμο σύστημα υποβοήθησης οπισθοπορείας, που υποστηρίζει τον οδηγό όταν εξέρχεται από χώρους στάθμευσης και ελίσσεται σε στενούς χώρους, αντιπροσωπεύει ένα ακόμα βήμα στο δρόμο για την αυτοματοποιημένη οδήγηση.

Συνδεσιμότητα

Το Live Cockpit Professional στη νέα X6 συνδυάζει μία νέα φιλοσοφία απεικόνισης και λειτουργιών με ασυναγώνιστη συνδεσιμότητα. Αυτή περιλαμβάνει πίνακα οργάνων υψηλής ανάλυσης και Control Display, και τα δύο με οθόνη 12,3”. Η X6 διατίθεται τώρα με Intelligent Personal Assistant, έναν ευφυή ψηφιακό χαρακτήρα που απαντά στο χαιρετισμό “Hey BMW”.

Το στοιχείο που τον κάνει να ξεχωρίζει από άλλους ψηφιακούς βοηθούς είναι ότι οι οδηγοί μπορούν να του δώσουν ακόμα και το όνομα της επιλογής τους. Η άφιξη του Intelligent Personal Assistant διασφαλίζει ότι υπάρχει πάντα ένας ειδήμονας σε θέματα BMW μέσα στο όχημα. Αυτός μπορεί να εξηγεί κάθε είδους λειτουργία, να παρέχει ενημερωμένες πληροφορίες και να βοηθά τον οδηγό. Οι λειτουργίες και ικανότητές του διευρύνονται συνεχώς στο πλαίσιο τακτικών ενημερώσεων που εκτελούνται ομαλά σε ένα smartphone ή μέσα στο αυτοκίνητο μέσω της εφαρμογής Remote Software Upgrade (Απομακρυσμένη Αναβάθμιση Λογισμικού).

Νίκος Τσάδαρης

Source link